שמן קנאביס רפואי הפך בשנים האחרונות לאחד מבין הטיפולים השכיחים עבור מגוון רחב של מצבים רפואיים, ובמיוחד לטיפול בכאב כרוני. למרות הפוטנציאל הרב, השימוש בשמן קנאביס מציב אתגרים משמעותיים בפני הרופאים והמטופלים כאחד. במאמר שלפניכם נסקור את היתרונות והאתגרים של השימוש בשמן קנאביס רפואי, תוך התייחסות למחקרים עדכניים בתחום.
יתרונות השימוש בשמן קנאביס רפואי
הפחתת כאב
מחקרים שבדקו אחר ההשפעה של מיצוי שמן קנאביס בקרב מטופלים הסובלים מכאב כרוני (כאבי שרירים, כאב עצבי, דלקות פרקים וכו') מצאו כי חלה ירידה של 0.6 נקודות (בסולם כאב שנע מ-1 עד 10) בכל הקשור לתחושת הכאב לאחר השימוש בשמן קנאביס.
שיפור באיכות החיים
על פי אותו מחקר, לאחר 3 חודשי שימוש בלבד, העידו המטופלים כי ניכר שיפור משמעותי ברמת איכות החיים שלהם תודות לשימוש בשמן קנאביס. דירוג הפרמטר של איכות החיים עלה ב-2.4 נקודותץ
השפעה ארוכת טווח
מטופלים בשמן קנאביס מעידים על השפעה מתמשכת, הנמשכת לאורך 6-8 שעות מרגע הופעת תחושת ההקלה הראשונית. מדובר בצורת הצריכה המספקת את זמן ההשפעה הארוך ביותר.
אתגרים בשימוש בשמן קנאביס רפואי
קושי במינון מדויק
אחד האתגרים המשמעותיים בשימוש בשמן קנאביס הוא הקושי במתן מינון מדויק ועקבי. זהו אחד הגורמים המרכזיים המרתיעים רופאים מלרשום לצריכת שמן קנאביס רפואי.
השונות בריכוז החומרים הפעילים בין מנות שונות של שמן קנאביס מקשה על קביעת מינון אחיד ועקבי.
בנוסף, מרבית החומרים הפעילים שאמורים להיספג מחלל הפה למחזור הדם, אינן נספגות בבלוטות ונבלעות אל תוך מערכת העיכול.
מה שמביא לפירוק מרבית החומרים הפעילים בדרך, עד להגעתם הסופית למחזור הדם.
עובדה זו לא מאפשרת לשלוט על כמות החומרים הפעילים הרצויה במחזור הדם, פעמים רבות הדבר מביא לעיכוב בהשפעה הראשונית, צריכת כמות קטנה מדי של חומרים פעילים או תופעות לוואי עקב צריכה גבוהה מדי של חומרים פעילים.
שונות בין מטופלים
קיימת שונות גדולה בתגובה לטיפול בין מטופלים שונים, מה שמקשה על קביעת פרוטוקול טיפול אחיד. גורמים כמו משקל גוף, מטבוליזם, ורגישות אישית לקנבינואידים משפיעים על התגובה לטיפול.
מחסור במחקרים ארוכי טווח
ישנו צורך במחקרים נוספים, במיוחד ארוכי טווח, כדי להבין לעומק את ההשפעות של שימוש ממושך בשמן קנאביס. זה חיוני במיוחד להערכת הבטיחות והיעילות של הטיפול לאורך זמן.
תופעות לוואי
כפי שציינו, השימוש בשמן קנאביס אינו מאפשר לצרוך כמות מדויקת של חומרים פעילים או לוודא שאכן יגיעו למערכת הדם.
לכן, פעמים רבות מטופלים שלא חווים הקלה בכאבים יאלצו לצרוך כמות נוספת של שמן קנאביס, מה שעלול להביא להופעת תופעות לוואי ואף להתמכרות.
בקרב מטופלים בשמן קנאביס נרשם כי אחוז גדול סבל מכאבי בטן, בחילות, הקאות ותחושת אי נוחות במערכת העיכול.
מחקרים עדכניים ופיתוחים חדשים
מחקרים חדשים מציעים פתרונות מבטיחים לחלק מהאתגרים הקיימים בשימוש בשמן קנאביס רפואי.
אחד הפיתוחים המעניינים הוא משאף ה-SyqeAir, המשאף המדיד הראשון מסוגו בעולם, שכולו המצאה ישראלית. מחקרים על המכשיר זה מראים:
מינון מדויק
המשאף מאפשר מתן מינונים מדידים ונמוכים של THC ו-CBD, מה שמאפשר טיפול מדויק ומותאם אישית. זה פותר את אחד האתגרים המרכזיים של שימוש בשמן קנאביס.
הפחתה מהירה בכאב
נצפתה הפחתה מהירה ועקבית בעוצמת הכאב, עם מינימום תופעות לוואי. המחקרים הראו כי ההשפעה נמשכה באופן יציב למשך 150 דקות לאחר השאיפה, כאשר ההקלה הראשונית מגיעה לאחר 5 דקות בלבד מהשאיפה הראשונה.
מינימום תופעות לוואי
המחקרים מראים כי השימוש במשאף מאפשר הפחתה משמעותית בכמות ה-THC הנצרכת, תוך שמירה על אפקט טיפולי דומה לשיטות צריכה מסורתיות.
למעשה, המינון היומי של THC במשאף היה נמוך פי 79 בהשוואה לתכשירי קנאביס עתירי THC.
שיפור באיכות השינה
מטופלים דיווחו על קיצור זמן ההירדמות והארכת משך השינה. זה מדגיש את הפוטנציאל של קנאביס רפואי בטיפול בהפרעות שינה הקשורות לכאב כרוני.
נוחות שימוש
המשאף קומפקטי, נייד ונוח לשימוש, גם בקרב מטופלים מאושפזים. זה מאפשר המשך טיפול רציף גם במהלך אשפוז, מה שלא תמיד אפשרי עם צורות אחרות של קנאביס רפואי.
התאמה אישית
המחקרים הדגישו את החשיבות של התאמת המינון האישי לכל מטופל. השימוש במשאף, בשילוב עם ליווי מקצועי, מאפשר טיפול יציב ועקבי לאורך זמן.
לסיכום, הממצאים מהמחקרים על משאף ה-SyqeAir מדגישים את הפוטנציאל של טכנולוגיות חדשות בשיפור הטיפול בקנאביס רפואי.
היכולת לספק מינונים מדויקים ועקביים, תוך הפחתת תופעות הלוואי, עשויה לשנות את הגישה הרפואית לשימוש בקנאביס.
זה עשוי לעודד יותר רופאים לשקול קנאביס רפואי כאפשרות טיפולית לגיטימית, במיוחד עבור מטופלים שלא הגיבו לטיפולים קונבנציונליים.